Blog

Miten aloittaa kuntosaliharjoittelu?

Moni saattaa pohtia uuden harrastuksen aloittamista. Kannattaisiko aloittaa jalkapallon pelaaminen? Vai aloittaisiko sittenkin seinäkiipeilyn? Ehkäpä jooga olisi hyvä harrastus? Joku saattaa vain tehdä polttopuita kotonaan harrastuksena ja silloin klapikoneet voivat olla tarpeen. Vaihtoehtoja on varmasti monia, mutta kuntosaliharjoittelu on yksi tehokkaimmista ja suosituimmista harrastuksista.

Moni aloittaa salilla treenaamisen kesän tai uudenvuoden jälkeen, jolloin saleilla näkeekin tavallista enemmän treenaajia. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta painojen nostelusta, voi treenaamisessa olla vaikea päästä alkuun. On tärkeää, että on jokin suunnitelma jonka mukaan treenaat, sillä muuten hyöty jää saamatta. Mikäli siis kiinnostuit salilla treenaamisesta niin lue rohkeasti eteenpäin. Kerromme tässä artikkelissa tarkemmin, mitä sinun tulee tietää kuntosaliharjoittelusta ja jaamme parhaat vinkit niin salilla tehtäviin liikkeisiin ja sarjoihin, kuin myös salilla hyväksi havaittuihin urheiluvaatteisiin. Mahdollisesti voit löytää tästä itsellesi uuden hyvän harrastuksen!

Varusteet ja vaatteet treenaamiseen

Kun aloittaa salilla harjoittelun, on hyvä hankkia muutamia perustarvikkeita, joita jokainen tarvitsee. Juomapullo on tärkeä pitää mukana, sillä treeneissä tulee hiki ja on tärkeää huolehtia nestetasapainosta. Halutessaan juoman mukaan voi laittaa urheilujuomaa, esimerkiksi BCAA – jauhetta, jolloin palautuminen nopeutuu, ja jaksat kunnolla treenin loppuun asti.

Erilaiset urheiluvaatteet tulevat myös tarpeeseen salitreeneissä. Voit käyttää tavallisia puuvillaisia vaatteita salilla, mutta urheiluvaatteet ovat aina tarkoitukseen sopivat ja usein myös mukavammat. Ne siirtävät kosteuden iholta pois ja urheiluvaatteiden teknisten kerrosten avulla ne haihtuvat ilmaan. Mikäli käytät puuvillaista t-paitaa, jää paita hikoillessa märäksi ja se voi tuntua ikävältä ihoa vasten. Kannattaa myös hankkia urheiluun sopivat housut, sillä puuvillaisissa college-housuissa voi tulla kuuma, eikä hiki haihdu niistäkään erityisen hyvin. Kun keho pysyy viileänä ja tekniset vaatteet poistavat kosteutta iholta, niin treenikin kulkee paremmin.

Kenkiin kannattaa myös panostaa, erityisesti jos tarkoituksena on treenata vähänkään suuremmilla painoilla. Mikäli harjoittelet kuluneilla, linttaan astutuilla lenkkareilla, on vaarana että loukkaat jalkasi. Hanki siis hyvät ja tukevat kengät. Sisäpelikengät käyvät hyvin tähän tarkoitukseen, tai vaihtoehtoisesti voi myös hankkia erikseen saliharjoitteluun tarkoitetut kengät.

Perusliikkeet

Kokematon kuntoilija saattaa aluksi kokea hieman hämmennystä erityisesti saapuessaan salille ensimmäistä kertaa. Kuten jo aiemmin mainittiin, on hyvä harjoitella jonkin treeniohjelman mukaan, koska muutoin voi varsinainen hyöty jäädä saamatta, eikä kehitystä tapahdu. Jos et tiedä mistä aloittaa, voit aloittaa tyypillisimmillä massaliikkeillä. Näitä ovat maastaveto, kyykky, penkkipunnerrus sekä tempaus. Jos et tiedä miten liikkeet suoritetaan, voi Youtube olla apuna ja voit salilla myös rohkeasti kysyä neuvoa henkilökunnalta tai muilta treenaajilta. Yleensä muut salilla harjoittelijat kyllä tarjoavat apuaan, mikäli menet kysymään. Myös personal trainerin palkkaaminen voi olla hyvä vaihtoehto varsinkin alussa.

Liikkeet tulee aloittaa tarpeeksi pienillä painoilla, jotta varmasti opit oikeat suoritustekniikat. Jos laitat heti alkuun liian suuret painot, voit helposti loukata itsesi kun nostat painoja väärässä asennossa. Loukkaantumisriski kannattaakin minimoida, sillä terveenä treenaaminen on huomattavasti helpompaa.

Muista myös alku- ja loppuverryttely, sillä on tärkeää että lihakset ovat lämpiminä kun aloitat harjoittelun. Jos lähdet kylmiltään tekemään harjoituksia, niin vaarana on että lihakset kramppaavat tai venähtävät.

fusion