Blog

Kuntosaliharjoittelusta yleisesti

Kuntosalilla voi harjoittaa monenlaista hyödyllistä liikuntaa. Yleiskuntoa kehittävää aerobista kuntoliikuntaa, voimaharjoittelua lihasmassan kasvattamiseen,kehonrakennusta ja eri liikuntalajeja tukevia yleisharjoitteita esim. jalkapalloa, uintia, jääkiekkoa jne varten.

Hyvä peruskunto auttaa saliharjoittelun aloittamisessa mutta peruskunnon saa myös kohotettua kuntosalillakin. Tässä hyödyksi ovat jokaiselta kuntosalilta löytyvät kuntopyörät, juoksumatot, crosstrainerit sekä muut yleiskuntoa kehittävät laitteet. Yleisesti näitä laitteita käytetään myös voimalajien alkulämmittelyyn jotta saadaan lihakset ja nivelet lämmitettyä. Hyvä ja huolellisesti tehty alkulämmittely myös vähentää loukkaantumisen riskiä. Lihakset ja nivelet joutuvat kovan rasituksen alaiseksi varsinkin lihasmassan kasvuun tähtäävässä voimaharjoittelussa.

Kuntosaliharjoittelu kannattaa aloittaa totuttamalla nivelet ja lihakset kuntosaliharjoittelun rasitukseen. Sopiva määrä aloittelijalle on noin kolme kertaa viikossa. Liiallinen harjoittelu alussa johtaa helposti vammoihin tai ylikuntoon menoon jolloin motivaatio helposti loppuu ja harjoitteluinto lopahtaa.

Lihasryhmiä harjoitetaan alussa yhdellä tai kahdella liikkeellä jokaista lihasryhmää kohden ja toistoja pitäisi olla 10 -15 toistoa liikettä kohden. Painot pitäisi valita niin että jokainen liike pystytään tekemään sarjan loppuun asti. Näin kroppa tottuu painoihin ja harjoitteluun ja painoja voi sitten myöhemmin lisätä kehityksen myötä.

Liikeradat ja suoritustekniikat kannattaa opetella heti alussa tekemään oikein. Näin vältytään vammoilta ja harjoituksen aiheuttama rasitus kohdistuu lihaksiin oikein. Oikea tekniikka auttaa auttaa myös kehittymään nopeammin. Liian suuret painot vain aiheuttavat väärät liikeradat ja sarjoja ei pystytä viemään tehokkaasti loppuun. Isojen painojen aika tulee myöhemmin.

Kuntosaliharjoittelun voi aloittaa jo 13 vuotiaana mutta harjoittelun tulee olla kevyttä. Nuoren ihmisen selkäranka ei ole vielä täysin kehittynyt joten harjoittelu kannattaa aloittaa varovasti. Pienet painot ja kevyt harjoittelu ovat oikea tie. Aerobisia liikkeitä kannattaa suosia paljon koska ne luovat hyvän pohjan myöhemmälle salitreenille. Hyvän pohjakunnon rakennus tuottaa myöhemmin paljon iloa voimaharjoitteluun siirryttäessä.

Myös vanhemmalla iällä kuntosaliharjoittelu on erittäin suositeltavaa. Lihasten hyvä kunto auttaa hyvän liikkuvuuden ylläpidossa ja myöskin ehkäisee iän tuomia vammoja ja kolotuksia. Lääkärin kanssa pitää keskustella jos on jotain iän tuomia vammoja tai kulumia jotta harjoittelu on turvallista ja tuottaa halutun tuloksen. Omien heikkojen kohtien ja rajojen tunteminen on tärkeää kaiken ikäisillä jotta harjoittelu pysyy tusvallisena ja siittä saadaan haluttu hyöty irti.

Kuntosaliharjoittelu auttaa pitämään peruskunnon hyvänä ja myös vartalo pysyy ryhdikkäänä ja jäntevänä. Arjen askareet ja työssä käyminenkin tuntuu keveämmältä ja mielekkäämmältä kun yleiskunto on hyvä ja lihaksisto on kunnossa.

Ennen aloittamista kannattaa hetki miettiä omaa lähtötasoa ja tavoitteita.Jos peruskunto ei ole hyvä niin kannattaa aloittaa peruskunnon kohotuksella. Kuntopyörä ja crosstraineri ovat hyviä välineitä kunnon kohotukseen. Myös treeniliikkeiden painot kannattaa miettiä sopiviksi oma lähtötilanne huomioon ottaen.

Tavoitteita pitää aina olla ja ne auttavat päämäärätietoisessa harjoittelussa. Tavoitteet voi jakaa jaksoihin ja niitä voi vaikka muuttaa kehityksen edetessä.

Kannattaa myös miettiä, onko tavoitteena painonnostoon kehittävä treeni vaiko yleiskunnon ja lihasten kestävyyteen johtava treeni. Tällöin harjoitusmetodit poikkeavat toisistaan.

Kuntosalilla aloittaessa kannattaa myös hyödyntää työskentelevien ohjaajien apua. Ohjaajat mielellään auttavat alussa ja tekevät myös tavoitteisiin johtavan treeniohjelman.

Netistä löytyy myös erilaisia sivustoja ja blogeja joista aloittelija saa hyödyllistä opastusta kuntosaliharjoittelun aloittamiseen.

fusion