Blog

Hyvinvointipalveluilla on paljon kysyntää

Kun Suomen väestö vanhenee ja liikunnallisen elämäntavan suosio kasvaa, myös terveys- ja liikuntapalveluiden kysyntä on tällä hetkellä kovassa nousussa. Monet nuoret suuntaavatkin suoraan peruskoulun tai lukion jälkeen liikunta-alalle toteuttamaan omia unelmiaan. Useille ihmisille liikunta on jo osa omaa elämäntapaa, jonka perusteella on helppo valita koulutus omien kiinnostusten kohteiden mukaisesti. Miltä kuulostaisi esimerkiksi personal trainerin, liikuntaohjaajan tai ravintoneuvojan ammatti?

Liikunta- ja terveysalalle moniosaajaksi?

Jos olet liikunnan sijaan kiinnostunut enemmän ihmisten terveydestä, on tälle urapolulle olemassa useita eri suuntautumisvaihtoehtoja. Terveystieteiden koulutusala on hyvin laaja, mutta yleisesti niihin luetaan ravitsemustieteet, hoitotieteet ja terveyden edistäminen. Useat ammattikorkeakoulut antavat koulutusta ensihoitajan, terveydenhoitajan, sairaanhoitajan ja terapeutin ammatteihin. Vaikka kouluaika on pitkä, myös opintojen aikana kannattaa nauttia erilaisista opiskelijabileistä. Tällaisissa tapauksissa sinulle voi olla hyötyä siitä että hoitsuilla on halloween-asut omasta takaa.

Personal trainerin koulutus

Fitness- ja kehonrakennuslajit sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat kasvava trendi, ja esimerkiksi personal traineriksi on suhteellisen helppo kouluttautua, sillä useimmat koulut ovat yksityisiä ja pääsykokeita ei erikseen vaadita. Ongelmana on kuitenkin raha, sillä tällaisista koulutuksista joutuu usein pulittamaan 2000-4000 euroa. Kuitenkin opetuksen laatu on Suomessa huippuluokkaa, joten jos sinua kiinnostavat fitness- ja hyvinvointipalvelut ja niiden tarjoaminen, kuntosaleilla ja lenkkipoluilla työskentely sekä joustavat työajat, kannattaa tätä harkita omaksi tulevaisuuden alaksi.

Personal traineriksi kouluttautumisen voi aloittaa sekä syksyllä että keväällä useimmissa kouluissa ympäri Suomen, ja alan oppilaitoksia löytyy ainakin isoimmista kaupungeista kuten Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Useat personal traineriksi opiskelijat haluavat personal trainerin opinnot tukemaan muita ammatteja, tai hankkivat tästä kakkosammatin esimerkiksi sairaanhoidon tai muun työn rinnalle. Kyseinen koulutus kestää tavallisesti puolipäiväisenä kahdesta kolmeen vuotta.

Urheiluhierojan koulutus

Urheiluhieroja on hieronta-alan moniosaaja, joka on erikoistunut erityisesti lihas- ja tukikudosten hieromiseen osana liikuntaharrastusten tuomia vaivoja. Urheiluhierojan palvelut ovat nykyään hyvin kysyttyjä, etenkin kuin elämään yhdistetään liikunta ja staattiset työasennot päätetyöskentelyssä. Personal trainerin koulutuksen tavoin urheiluhierojan ammattiin valmistava koulutus kestää yhteensä noin kahdesta kolmeen vuotta, ja maksaa kahdesta tuhannesta eurosta ylöspäin. Koulutus kattaa laajasti perinteisen hierojatekniikan lisäksi urheiluun liittyvien vammojen läpikäyntiä sekä ihmisen fysiologista anatomiaa. Tämän perusteella urheiluhierojaksi valmistuu Suomessa rautaisia alansa ammattilaisia.

Ravintoterapeutti

Ravintoterapeutti on erikoistunut ihmisten ruokavaliomuutoksiin ravintoterapian keinoin. Terapia voi olla tavallista terapiaa muistuttava tilaisuus, jossa keskustellaan ja tehdään suunnitelmia ihmisen ravintotottumuksiin. Ravintoterapeutti ei ole erikseen suojattu ammattinimike, mutta esimerkiksi ravitsemusterapeutti sen sijaan on. Ravitsemusterapeutin ammattinimikkeen käyttö edellyttää ravitsemustieteen maisteritutkinnon suorittamista Itä-Suomen yliopistossa, jonka jälkeen Valvira myöntää hakemuksesta ammattinimikkeen tutkinnon suorittaneelle henkilölle. Kuitenkin myös muilla kuin ravitsemusterapeutin koulutuksilla on mahdollista keskittyä työssä ravintoaiheisiin.

Liikunnan ohjaaja

Liikunnanohjauksen perustutkintoa voi opiskella ammattikoulupohjaisesti, jolloin annettava tutkintonimike on liikuntaneuvoja. Liikunnanohjaajaksi voi opiskella esimerkiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa, Helsingissä. Ammattikorkeakoulusta (AMK) valmistuva taas saa tutkinnosta nimikkeen Liikunnan ja vapaa-ajan ohjaaja. Tämä ammattinimike on monipuolinen ja suosittu, ja antaa hyvät valmiudet esimerkiksi alkaa liikunta-alan yrittäjäksi. Liikunnan ohjaajia työskentelee myös paljon esimerkiksi kunnilla, valtionhallinnossa sekä erilaisissa järjestöissä. Kyseinen tutkinto sisältää myös paljon valmentavaa koulutusta muuhun työelämään, ja siihen voi yhdistellä esimerkiksi osaamista johtamisesta tai markkinoinnista.

fusion