Blog

Kuntosaliharrastus ja terveys

Kuntosaliharrastuksesta tulee helposti elämäntapa. Harrastajan kroppa ikäänkuin vaatii salille pääsyä varsinkin pitkien taukojen jälkeen. Se auttaa mieltä ja kehoa pysymään tasapainossa ja antaa elämäniloa ja energiaa muille elämän osa-alueille.

Työssä käynti ja opiskelu muuttuu helposti mielekkäämmäksi ja antavammaksi hyvän fyysisen kunnon myötä. Myös raskaan työpäivän jälkeinen kuntosalilla käynti auttaa palautumaan henkisesti ja unohtamaan ehkä stressin aiheuttamia henkisiä paineita. Paineiden purussahan kuntosali onkin loistava paikka.

Terveet elämäntavatkin tulevat kuin automaationa ja harrastuksenahan kuntosalilla käynti on loistava.

Motivaation ylläpito on erittäin tärkeää kuntosaliharrastuksessa. Maltti pitää pitää aina mukana treenatessa. Kannattaa vaihdella treenitapoja, ohjelmia ja haastaa itsensä aina vaan uudelleen.

Samaan treeniohjelmaan jämähtäminen syö harjoittelulta mielekkyyttä ja tekee treenaamaan lähdöstä vähemmän haluttavaa. Treenatessa pitää muistaa myös pitää välillä taukoja ja kevennettyjä viikkoja jolloin vaihdellaan ohjelmaa ja tehdään kevyemmillä painoilla ja pidempiä sarjoja. Näin treenaaminen pysyy mielekkäämpänä.

Kuntosaliharjoittelun terveysvaikutuksia tuskin kukaan pystyy kiistämään. Niin aerobinen kuin lihaskunto on harjoittelun tuloksena hyvällä tasolla kunhan harjoitteet tehdään hyvällä ohjelmalla monipuolisesti ja laadukkaasti. Elämänlaatu paranee ja kaikki arjen askareet luonnistuu sujuvammin. Samalla oppii syömään terveellisesti ja alkaa osaa arvostaa levon ja hyvien yöunien merkitystästä kehon ja mielen hyvinvoinnille. Terve sielu terveessä ruumiissa. Siinähän se on kiteytettynä.

Kuntosalin rinnalle voi myös miettiä muita täydentäviä urheiluharrastuksia. Esimerkiksi uinti on erittäin tehokas ja mielekäs liikuntamuoto ja kesäinen pyöräily kohottaa aerobista kuntoa todella tehokkaasti.

Talvilajeissakin on varaa mistä valita. Perinteinen hiihto on hyvä liikuntamuoto ja vaikka jälkikasvun kanssa kaukaloon lähtö jääkiekon pariin on sitä mielekästä urheilutekemistä. Valiinan varaa siis riittää. On vain itsestä kiinni miten rajattomat liikuntamahdollisuudet haluaa hyödyntää.

Myös vanhemmille ikäluokille kuntosaliharjoittelusta on valtaisaa hyötyä. Iän myötä lihasmassa alkaa vähenemään, liikkuvuus vaikeutuu ja aineenvaihdunta hidastuu. Kuntosaliharjoittelu auttaa tässä. Kuntosaliohjaajat tekevät varmasti mielellään sopivia treeniohjelmia iäkkäimmille jotta he saisivat kaiken hyödyn harjoittelusta irti.

Nuoremmalle polvelle taasen kuntosaliharjoittelusta saattaa hyvällä ohjauksella tulla elämän mittainen harrastus. Elämän arvot pysyvät terveellä pohjalla ja kuntosaliharrastus voi johtaa vaikkapa johonkin joukkueurheiluharrastukseen.

fusion